Subscribe:

Posljednji let "Endeavour" na leđima "Boeinga 747"


Zahvaljujući posebnom dopuštenju Federal Aviation Administration, NASA-i je omogućen prelet letjelica iznad mnogih gradova diljem SAD i to na samo par stotina metara visine. 

Američka svemirska letjelica "Endeavour“ je na leđima aviona "boeing 747“ krenula na svoje posljednje putovanje iz Floride ka Kaliforniji, gdje će biti izložena u muzeju u LA, navodi američka svemirska agencija NASA. Avion je bez problema poletio ranim jutarnjim satima 19.09.2012. 

Ovim je završena 19-godišnja povijest letjelice koja je postala drugi od tri američka Shuttle koji prestaju da se koriste. Svemirska letjelica, teška 85 tona, završila je svoju posljednju misiju u svemiru u lipnju 2011. godine. 

 NASA je izjavila da je „Endeavour“ prešao ukupno 198 miliona kilometara tokom 25 misija u svemiru. Najstarija i najviše korištena letjelica američkog svemirskog programa Shuttle "Discovery" letačku karijeru završio je sa pređenih 238 miliona kilometara i 365 dana u svemiru. "Discovery" je prvi put lansiran 1984. godine i 39 puta je letio u svemir, više od bilo kojeg drugog Shuttle. 

On je najstariji od tri Shuttle američke svemirske agencije, i prvi koji je otišao u muzej. NASA je prošle godine, poslije 30 godina, završila program Shuttle i privatnim američkim kompanijama prepustila svemirske letove za snabdijevanje međunarodne svemirske stanice u orbiti Zemlje.












Izvor: http://www.uprolazu.com/posljednji-let-endeavour-na-ledima-boeinga-747/