Subscribe:

'Concordeov sin' letjet će od Londona do Sydneya za samo 4 h




Američki stručnjaci rade na takozvanom 'Concordeovom sinu', zrakoplovu koji bi 16 tisuća kilometara, kolika je zračna udaljenost od Londona do Sydneya, trebao prijeći za samo četiri sata, piše Huffington Post. Ovaj novi putnički zrakoplov brži od zvuka nastavlja ondje gdje je stao britansko-francuski Concorde, ikona zrakoplovstva koja je umirovljena 2003. godine.

Riječ je o zajedničkom projektu Boeinga, Lockheed Martina i Gulfstreama, te NASA-e. Sve tri zrakoplovne tvrtke uvjeravaju kako su injžinjeri uspjeli riješiti najveći problem Concordea - glasan zvuk probijanja zvučnog zida. 'Concordeov sin' navodno proizvodi puno nježniji zvuk, usporediv s kapanjem.

Zrakoplov eksperimentalnog naziva Gulfstream X-54 postizat će maksimalnu brzinu od 4000 kilometara na sat. Lakši materijali, napredniji motori i manji trup trebali bi omogućiti brzinu gotovo dvostruko veću od Concordove, koji je išao do 2187 km/h.

Prototip bi trebao biti predstavljen idućeg mjeseca na aero-showu Farnborough u Londonu. Međutim, X-54 neće letjeti prije 2020. godine, a konačni proizvod, u slučaju da se nova tehnologija pokaže uspješnom i pouzdanom, trebao bi biti dostupan tek 2030. godine.