Subscribe:

Gdje se odlažu fekalije iz toaleta u avionu i druga pitanja koja najčešće muče putnike?!


Bivši pilot, Patrick Smith, otkrio je šta se događa kada tijekom leta povučete vodu u toaletu, je li i koliko opasno korištenje mobilnog telefona u avionu, mogu li se otvoriti vrata aviona u letu....

U knjizi "Cockpit Confidential", ovaj pilot je odgovorio na pitanja koja najčešće muče putnike tokom leta.

Mnogo je različitih mišljenja u vezi s tim da li energija koju emitiraju mobilni telefoni može da ometa elektronski sistem aviona koji bi eventualno mogao da uzrokuje i njegov pad.

"Putnici bi trebalo da znaju da zabrana korištenja računala, iPod i sličnih uređaja nema veze sa ometanjem elektronskog sistema aviona", objašnjava Smit. "Vaše računalo je dio prtljaga, a prtljag mora da bude odložena kako ne bi ozljedila nekoga ili se ispriječio na putu nekome u slučaju udara ili turbulencije".

On je objasnio i da bi komunikacija mobilnim telefonom u avionu mogla potencijalno da ometa elektronski sistem i opremu aviona, ali da su za to zaista male šanse, jer je sva oprema posebno dizajnirana i zaštićena od ometanja.

Iako do sada nije bilo slučajeva da je mobilni telefon utjecao na sigurnost leta, Smit kaže: "Nikad se ne zna".

Čak i ako često putujete avionom i već ste navikli na letenje, turbulencija ponekad može da bude uznemirujuća. Pilot naglašava da turbulencija ne znači nikakvu opasnost, da to nije znak da će se avion srušiti, već potpuno normalna stvar prilikom letenja, koja je jednako neprijatna i za posadu.

Kako je napredovala tehnologija i poboljšavali se uvjeti putovanja avionom, neke stvari su se promijenile čak i u toaletu.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća, u toaletima aviona se koristila plava tekućina koja je "odvodila" nepoželjni sadržaj do skladišta namijenjenog za to. Međutim, zbog ove tekućine avioni su bili teži, pa im je zbog toga bila potrebna i veća količina goriva. Pored toga, postojala je i opasnost da tekućina procuri, što bi za posljedicu imalo ispadanje fekalija iznad gradova.

Na sreću, ova tekućina u modernim avionima je zamijenjena vakuumom. Tako da, kada povučete vodu u toaletu, ventil se otvara i nepoželjni sadržaj se kroz odvodni kanal "usisava" u rezervoar određen za to.

Po slijetanju aviona, tim ljudi koji se time bavi odlaže otpad iz aviona.

Ako ste se ikada pitali da li je moguće otvoriti vrata aviona tokom leta – Smit kaže da je to nemoguće. "Ne možete da ih otvorite iz jednostavnog razloga što vam tlak u kabini to neće dozvoliti".